Hvad er et Child Theme og hvordan fungerer det?

Skrevet af: Damir Lumanovic
31. marts 2021
indlæg2

Et WordPress child theme fungerer på samme måde som et almindeligt tema på overfladen. For eksempel, hvis du installerer et WordPress-tema og derefter ændrer noget i koden, tilsidesætter den næste opdatering til temaet alle disse ændringer. Dette betyder, at det ikke kun er din hjemmeside der ikke vender tilbage som det var før, men også alt dit arbejde med at foretage disse ændringer vil forsvinde. Dette gælder naturligvis ikke for det indhold, du tilføjer – tekst eller billeder, du placerer på dit websted, vil ikke blive påvirket af nogen opdateringer.

Uanset om du bruger et gratis eller betalt tema, skal du altid oprette et child theme til enhver yderligere tilpasning eller ændring, du vil tilføje.

I denne artikel viser jeg dig, hvordan du opretter et child theme, hvordan det fungerer, og hvordan du bruger det til at tilpasse din hjemmeside.

Hvorfor skal man bruge child theme?

Child theme bruges ofte, når du vil tilpasse et eksisterende WordPress-tema uden at miste muligheden for at opgradere dette tema.
Tidligere var der ingen nem måde at opdatere WordPress-temaer på uden at miste al den tilpassede styling og ændringer, du havde foretaget. Dette bliver kaos, når du pludselig finder ud af, at et meget brugt script i populære temaer har en stor udnyttelse, og du skal opdatere dine temaer snarest muligt. Det bliver et hårdt valg, fordi du på den ene side vil miste alle de brugerdefinerede stilarter, hvis du opdaterer. På den anden side risikerer du, at din hjemmeside bliver hacket, hvis du ikke opdaterer den hurtigt nok.

Hvis du foretager ændringer i et temas filer direkte (dvs. noget i /themes/yourthemename/biblioteket), vil disse ændringer sandsynligvis blive overskrevet, når du næste gang opdaterer temaet.

Et child theme i WordPress vil arve al funktionalitet, funktioner og koden til overordnet tema uden at foretage ændringer i selve overordnet temaet. Dette gjorde det muligt for brugerne at ændre stylingen af det overordnede tema og tilføje/ændre funktioner ved at oprette et enkeltstående bibliotek, hvor du kan oprette kopier af et temas filer og tilpasse dem uden frygt for, at dit arbejde overskrives af fremtidige opdateringer.

Hvordan opretter man et child theme?

Du kan bruge WordPress plugin til at oprette et child theme. Der er flere plugins oprettet til dette formål, og nogle af dem er gratis. Jeg viser dig, hvordan du opretter et child theme ved hjælp af Child Theme Configurator-plugin. Du kan bruge det eller et plugin efter eget valg til at oprette et child theme.

Først skal du log ind på dit WordPress kontrolpanel, og gå til Plugins > Tilføj nyt. Søge efter Child Theme Cofigurator, og klikke på Installer nu.

child theme conf

Efter installation og aktivering af Child Theme Configurator pluginet kan du finde det under Værktøjer > Child Theme i kontrolpanelet. Vælg derefter det overordnede tema (parent theme), du vil bruge, og klik på knappen Analyser.

Analysen returnerer oplysninger om egnetheden af dit valgte tema, der bruges til at lave et child theme. Desuden får du oplysninger om yderligere indstillinger.

child theme configu

Du behøver kun at følge plugins opsætningstrin til slutningen og derefter klikke på knappen Opret nyt Child Theme.

Child theme create

Det kan tage et øjeblik, før dit child theme er konfigureret, så vent kun, indtil pluginet er færdigt. Derefter kan du bruge forhåndsvisning af underordnet temaindstilling til at kontrollere, hvordan dit child theme-baserede sted vil se ud, før du aktiverer det.

Child theme activate

 

Manuelt via FTP eller File manager (6. trin)

 1. I enten din Ftp-klient eller File Manager i din hosting-konto cPanel skal du navigere til din temamappe under public_html > wp-content > temaer mappe.
 2.  

 3. Opret en ny mappe i temakataloget. Det anbefales, at du navngiver det som dit overordnede tema, men med -child i slutningen (f.eks. Divi-child). Sørg for, at du ikke har nogen mellemrum i navnet, men brug bindestreger (-) i stedet.
   
  folders child theme
   
  BEMÆRK: I dette eksempel opretter vi en style.css-fil baseret på Divi WordPress-temaet. Juster din fil efter behov med de rigtige attributter.
 4.  

 5. Opret en CSS-fil, der hedder style.css, ved hjælp af en teksteditor, og udfyld den med følgende kode:
   

   
  For at afklare, hvad hver tekstlinje repræsenterer, gennemgår vi dem individuelt og forklarer mere detaljeret.

  • Tema navn: dit unikke tema navn
  • Tema URI: placering, hvor du kan finde temaets kode eller dokumenter
  • Beskrivelse: kort beskrevet tekst, der giver temabrugere mulighed for at forstå, hvad temaet gør
  • Forfatter: dit navn
  • Tekstdomæne: dette bruges til internationalisering tekstdomæne bruges som en anden parameter i enhver internationaliseringsfunktion, og det tjener til at gøre temaet oversætteligt
  • Forfatter URI: temaforfatterens websted
  • Skabelon: navnet på den mappe, hvor det overordnede tema er placeret. Sørg for at indtaste mappenavnet (og ikke temaets navn), da dette er nødvendigt for at dit Child theme fungerer som et Child Theme
  • Version: nummer, der viser Child Theme version
  • Licens: licens
  • Licens URI: link til licensoplysningerne

  Ud af alle disse linjer er kun temanavnet og skabelonen obligatorisk. Den vigtigste information for et child theme at have, er skabelonlinjen; uden det fungerer child theme ikke som et child theme. Denne linje bruges kun med child theme. Generelt kan alt undtagen temanavnet og skabelonlinjerne udelades eller være tomme, hvis du foretrækker det.

 6.  

 7. Juster felterne efter behov og vær opmærksom på skabelonlinjen. Det lader WordPress vide, hvilket overordnede tema dit child theme er relateret til. Når du er færdig med at ændre info, skal du sørge for at gemme dine ændringer.
 8.  

 9. Opret en anden fil ved hjælp af din teksteditor, og navngiv den function.php. Kopier ikke koden fra den overordnede temafil, fordi du vil have den separat og tilpasses. Indsæt følgende kode i dit child theme function.php.
   
 10.  

 11. Log ind på dit WordPress-kontrolpanel, og gå til Udseende > Tema.

Klik på knappen Aktivér på det child theme, du lige har oprettet, og se det på frontenden.

 

Child Theme Generator

Hvis du bruger Divi tema til udvikling af hjemmesider, kan du som et alternativ benytte Divi Child Theme Generator.

Her kan du udfylde et skema og når du trykker på ”Generate” får du en mail med et link hvor du kan downloade dit child theme.

Det finder du på: https://divi.space/divi-child-theme-builder/

 

Resumé

Child theme er en meget nyttig tilføjelse til WordPress. Det giver dig mulighed for at tilpasse ethvert tema uden direkte at ændre dets kode. Du kan bruge dem til at tilføje nye funktioner til et tema eller ændre dets udseende ved at tilpasse, ændre og oprette nye skabelonfiler.

Du skal kun have lidt kendskab til HTML, CSS og muligvis PHP for at oprette dit child theme i WordPress. Til gengæld får du en fantastisk måde at udforske muligheder og arbejde med ændringer uden at bekymre dig om at ødelægge dit tema eller bryde din hjemmeside.

Hvis du har brug for hjælp med installation af WordPress child theme så er du meget velkommen til at kontakte Weblum.

Pin It on Pinterest

Share This